Van onderzoek tot biologische landbouw

Het provinciaal proefcentrum focust op praktijkonderzoek naar de biologische teelt van aardbeien en kleinfruit. Het is geen centrum waar je het fruit kan proeven, of waar ze proeven doen op kruisbestuiving van fruit. Wat ze dan wel doen? Ze testen welke variëteiten geschikt zijn voor biologische landbouw en welke bemesting hiervoor optimaal is. Ze gaan zelfs na hoe insecten nuttig ingezet kunnen worden zoals bijvoorbeeld bijen. Buiten het onderzoek gaan de experts van dit proefcentrum ook advies geven en op weg helpen met duurzame oplossingen.

Niet alleen

Op het centrum van Pamel zijn er meerder partners actief, zo is er onder andere een zorgboerderij (De Valier), Stihl die hun opleidingen op het domein geeft, Pro Natura Pamel die werken rond landschapsinrichting en op een duurzame en innovatieve manier werken rond tewerkstelling alsook Horal (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren) voor het plattelandsproject “Schaarbeekse Kriek” en nog andere. Zo zorgt het proefcentrum voor de biologische grond en het onderzoek en de partners voor de teelt.

Wist je dat…

  • Biologische landbouw wil zeggen dat je de bodem niet mag aanraken. Op die manier wordt de biodiversiteit in de grond behouden. Je mag dus ook het onkruid niet weghalen of bestrijden. De gewassen en wortels zorgen voor het bodemleven en een evenwicht door de rotatie van gewassen.
  • Biolandbouw is een relatief klein segment binnen onze landbouw maar de laatste jaren sterk in opmars. Het centrum staat startende en omschakelende boeren bij in hun transitie naar Bio.
  • Sinds 2018 is Proefcentrum Pamel gestart met een wetenschappelijk project rond mechanische kriekenteelt, meerbepaald  met de Schaarbeekse kriek. De kriekenteelt wordt onder andere gebruikt voor de productie van lambiekbieren. Door de kriek mechanisch te snoeien en oogsten kan de Schaarbeekse kriek hoopt Proefcentrum Pamel de Schaarbeekse kriek weer rendabel te maken.