Van Koe tot Kaas

In 2017 begonnen Martine en haar zoon Pieter met de Melkerhei, vlak naast het melkveebedrijf van Gerrit. Hier worden zuivelproducten geproduceerd. Het zijn streekproducten die teruggaan naar de basis zoals rauwe melk en ambachtelijke zuivel, onder andere harde en zachte kazen.

Tweemaal op een dag worden de koeien gemolken, waarvan een deel van de melk wordt verwerkt tot zuivelproducten. Dit gebeurt zonder bewaar- of bindmiddel. De andere helft van de melk wordt wel gekoeld, door opgepompt grondwater en zo op temperatuur wordt gehouden.

Knappe koppen

In 2019 won de Melkerhei de prijs van Kort Keten Kop, omdat zij het zelf zo belangrijk vinden dat producten van de boer zonder tussenstops bij de consument terecht kunnen komen. Om dit te verwezenlijken hebben ze een hoeveautomaat naast hun Melkerhei en rijden ze met een foodtruck tot op plaatsen waar je hun producten kan aankopen. Want ze vinden het vooral belangrijk dat de consument weer dichter bij de voeding en de landbouw komt te staan.

“Wat dit gezin sterk bindt is de gedeelde liefde voor pure producten, het respect voor de natuur en de passie in wat ze ondernemen.”

Wist je dat ...

  • Elke koe één keer per jaar moet drachten, oftewel een kalfje op de wereld zetten.
  • Rauwe melk eigenlijk 8 dagen lang houdbaar is, maar door een KB uit 1976 maar 3 dagen bijgehouden mag worden.
  • Melkerhei hun kazen naar familieleden vernoemd en hun kenmerken daarin verwerkt.

Wens je meer info over de Melkerhei? Surf dan naar www.melkerhei.be