Wie is Kurt en wat drijft hem?
Kurt is een atypische boer, een instromer. Hij kreeg het ‘boer zijn’ niet van vader op zoon, maar kreeg de liefde voor de boerenstiel mee dankzij zijn grootouders. Voor hij als boer begon, stond hij in het werkveld als beleidsmedewerker bij agentschap Natuur en Bos, later als medewerker op een kabinet leefmilieu, voorzitter bij Bioforum en focust zich nu in zijn vrije tijd vooral op het Europees landbouwbeleid via IFOAM.
Van schaap tot ezel
Vandaag de dag is hij bioboer en kweekt hij Kempense roodbonte runderen, Ardens Voskopschapen en Kempense kippen voor de slacht. Hij combineert dit met het leveren van ecosysteemdiensten in de omliggende natuurgebieden die deel uitmaken van het Natura2000 gebied in de Demervallei.
Buiten boeren, kan je bij het Bolhuis ook prachtige wandelingen maken met ezels of een begeleide tocht te paard met Jozefien, echtgenote van Kurt.
Clichés
Ik leerde van Kurt hoe je ver weg van alle clichés perfect aan natuurbeheer kan doen, biefstuk kan produceren en mensen laten genieten van topnatuur. Dit alles op dezelfde grond. We kwamen tot de vaststelling dat volkssoevereiniteit en voedselsoevereiniteit aanvullende concepten kunnen zijn die perfect met elkaar te verbinden zijn. Stof tot nadenken en ermee aan de slag te gaan in Brussel.
Wist je dat…
- Het moeilijk is om als nieuwe boer van start te gaan? Je krijgt namelijk geen premies of leningen vermits die gebaseerd zijn op het verleden van een landbouwbedrijf.
- Je Kempense roodbonte runderen kan herkennen aan hun witte vacht met rode tot donkerrode afgelijnde vlekken?
Wens je meer info over het Bolhuis? Surf dan naar www.bolhuis.be