Toer met de boer
Na het melken deed ik samen met zoon Gerben de voederronde van de kalfjes en het jongvee, kuisten we de melkstal en de ligbedden en kreeg ik wat meer uitleg over hun fokprogramma.
Beter dan gemiddeld
Vader Jean-Pierre nam er in 1992 het bedrijf van zijn ouders over. Vele investeringen en steeds aanpassende aan de veranderende regelgeving en marktomstandigheden later, heeft hij een goed draaiend melkveebedrijf waar een 60-70 Holsteinkoeien worden gemolken. Door goede selectie en slimme nafok zijn ze er in geslaagd de gemiddelde melkproductie tot boven de 11.000 liter per jaar per koe te brengen. En ze hebben ook regelmatig wat jongvee om te verkopen aan andere melkveestallen.
Betere leerling van de klas
Toch blijft het knokken voor dit familiaal bedrijf om naast het aflossen van de investeringen ook nog iets te verdienen aan al die harde arbeid. Het geeft te denken dat zelfs de 'betere' leerlingen van de klas het vandaag moeilijk hebben om een volwaardig inkomen te halen uit de productie van hoogwaardig voedsel.
Wederom een boeiend bezoek en erg fijn om eens echt in de praktijk te staan.