Er gaat heel wat aan vooraf

Wie suiker zegt, zegt Tienen en andersom. Heel wat boeren in de ruime regio telen dan ook al vele jaren suikerbieten. Dat er nog een heel proces aan vooraf gaat vooraleer de boer in het voorjaar kan zaaien leerde ik gisteren bij SESVanderhave. Ze zijn nummer 2 in de wereld. Investeren enorm in innovatief onderzoek om steeds betere variëteiten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen ziektes, klimatologische omstandigheden en dit uiteraard gecombineerd met een hoog suikergehalte en gewicht van de suikerbiet.

Wereld bekend

Wereldspeler mag je letterlijk nemen, in alle landen van de wereld waar suikerbieten worden geteeld (en dat zijn er verrassend veel) leveren zij zaden. Door de dalende suikerprijzen en de wijzigende regelgeving in Europa rond het gebruik van neonicotinoiden staat de sector heel sterk onder druk.

Slecht weer (regen) is aangeraden

Heel wat boeren in onze regio dreigen af te haken, zo hoorde ik al eerder op mijn #toerdeboer. Nochtans heeft onze regio (en bij uitbreiding Frankrijk, Nederland en België) veruit de beste omstandigheden om suikerbieten te telen. En hangt er rechtstreeks en onrechtstreeks heel wat tewerkstelling aan vast. Niet in het minst in Tienen en de rest van het Hageland.

“Stof tot nadenken en heel wat nieuwe inzichten na deze halte 18 van #toerdeboer.”

Wist je dat …

  • Europa de zaden Europees gecertificeerd moeten zijn. Alle zaden hebben een paspoort (ESTA)
  • Deze zaden bestaan uit een multigerm. Dit wil zeggen dat er uit één zaadje twee tot drie suikerbieten kunnen ontstaan.
  • Elke fabriek een eigen kleur heeft voor de zaden. De zaden van SES Vanderhave kan je herkennen aan een blauwe kleur.