Van wortel tot witloof

Bruyninckx haalt zijn wortels uit Nederland, deze worden allemaal gesorteerd en mooi rechtopstaand in grote bakken geplaatst. Er kunnen ongeveer 700 witloof per keer in zo’n bak. Nadien worden vele van die bakken gezamenlijk in een donkere en vochtige ruimte geplaatst zodat de witloof kan groeien voor enkele weken. Eenmaal de witloof volgroeid is, wordt deze uit de donkere en vochtige ruimte gehaald. De witloof wordt verlost van de wortel, gekuist en is dan klaar om in te pakken en naar de veiling te gaan.

Gezellig met de boeren

Na de rondleiding kreeg ik de kans om in gesprek te gaan over het omschakelen naar miniwitloof, investeren, blijven evolueren, …

Wat ik na mijn bezoek vooral kan zeggen, het zijn innovatieve ondernemers met een passie voor hun product.

Wist je dat…

  • Bruyninckx teelt geen grondwitloof, maar Chiconnettes, op water en in donkere, vochtige ruimtes.
  • Bruyninckx brouwt ook witloofbier, namelijk 'Bruyne'.
  • Chiconettes heel het jaar door verkrijgbaar zijn, omdat ze niet afhankelijk zijn van het weer.