De Europese Nitraatrichtlijn stelt dat in alle Europese lidstaten niet meer dan 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare grond mag worden opgebracht. Onder bepaalde voorwaarden kunnen Vlaamse boeren hierop een uitzondering (derogatie) verkrijgen van de Vlaamse overheid. Dit blijft nog zeker mogelijk tot 2022.
Vlaams volksvertegenwoordiger Arnout Coel (N-VA): “Uit het antwoord van de minister blijkt dat het aantal landbouwers met een ontvankelijke aanvraag voor derogatie de voorbije 5 jaar met bijna 10% is gedaald. De totale landbouwoppervlakte waarvoor de toegestane uitzondering geldt, is echter toegenomen: van zo’n 88.424 ha in 2015 tot 96.534 ha in 2019, een stijging van 9 %.”
Bedrijven die zich niet blijken te houden aan de derogatievoorwaarden worden gesanctioneerd. Zolang die sancties van toepassing zijn, kunnen die bedrijven voor één of meerdere derogatiegewassen geen nieuwe uitzondering bekomen.
In 2019 kregen in totaal liefst 97 bedrijven een sanctie voor het niet naleven van de derogatievoorwaarden. Dit is het hoogste aantal van de laatste 5 jaar. Voor 73 landbouwers ging het om een sanctie voor het ganse bedrijf. Tegen deze sancties werden 45 bezwaren ingediend. 13 van die bezwaren werden volledig ingewilligd.
“Aandacht voor de milieu- en klimaateffecten van onze Vlaamse landbouw staan terecht hoog op de agenda. Onze landbouwers zijn daarbij onze eerste partner om oplossingen te vinden”, aldus Coel, “het is tegelijk belangrijk voor onze Vlaamse landbouwsector dat ook de komende jaren een aantal derogaties mogelijk blijven. Uit de cijfers betreffend de sancties blijkt dat de grote meerderheid van de landbouwers hier verstandig mee omgaat.”