U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Stand van zaken
Als antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Arnout Coel gaf Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele mee dat de vooronderzoeken ondertussen zijn afgerond. Het betrof daarbij o.a. archeologische, bouwhistorische en stabiliteitsonderzoeken. In november zijn de werken aan de buitenkant van het kasteel aanbesteed. Die zullen in 2023 na de paasvakantie starten. Er zal gewerkt worden aan de toegangspoort en -brug, het kasteel wordt gestabiliseerd en de gevels gerestaureerd. De kapel, het trappenhuis en de kaaimuur worden onder handen genomen, alsook het schrijnwerk, het dak en de buitengevels aan de noordvleugel van het Kasteel.
Het dossier voor de renovatie van het binnenhof en het interieur van het Kasteel is momenteel voor advies ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed en moet definitief klaar zijn tegen 15 maart 2023. Nadien wordt ook die projectfase aanbesteed. Gelijktijdig met de renovaties aan het kasteel zelf, wordt ook de omgeving van het Kasteel (evenementenplein, parking, toegangsdreef, vijver,…) heraangelegd.
Financiering
Het totale kostenplaatje voor de renovatie van het Kasteel van Horst bedraagt 11,4 miljoen euro. Herita, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van het kasteel, ontvangt van de Vlaamse Overheid in de periode 2020-2028 iets meer dan 10 miljoen om de renovatie te bekostigen. Het gaat daarbij over 3,2 miljoen euro uit een meerjarenpremieovereenkomst, 3,2 miljoen euro via een facultatieve subsidie en 3,7 miljoen euro aan relancemiddelen uit het plan Vlaamse Veerkracht.
Ook sympathisanten krijgen de mogelijkheid om een financiële bijdrage te leveren aan de restauratie van het Kasteel via ‘crowdfunding’. Met de start van de echte renovatiewerken zal ook de crowdfundingcampagne een versnelling hoger schakelen.
Toeristisch aanbod
Momenteel is het Kasteel zelf niet toegankelijk voor de het grote publiek door de werkzaamheden, maar dat weerhoudt het Horstgenootschap er niet van om een alternatief toeristisch aanbod te voorzien.
Zo brachten in de periode 2021-2022 zo’n 6.000 mensen een bezoek aan de Kasteelshop en werden er nog een 15-tal rondleidingen en schoolbezoeken gegidst. De Open Monumentendagen en Erfgoeddagen wisten gedurende deze twee jaar respectievelijk 800 en 450 bezoekers te trekken.
De ‘Grote Ridder Muis’-doe-expo, geïnspireerd op de gelijknamige serie op Ketnet Junior, liet afgelopen zomer zo’n 19.000 ouders en kinderen naar Horst afzakken. Een groot succes.
Arnout Coel: “De renovatiewerken zullen deze Hagelandse erfgoedparel op termijn weer in al zijn pracht en praal laten floreren. Ook bevoegd minister Diependaele weet het Kasteel van Horst enorm naar waarde te schatten en maakt een aanzienlijke enveloppe vrij voor de renovatie. Daarnaast bewijst het grote succes van het alternatieve toeristische aanbod van o.a. het Horstgenootschap dat het de moeite waard is te investeren in ons erfgoed. Met de ‘Grote Ridder Muis’ doe-expo vonden alvast weer 1000den kinderen de weg naar het Kasteel van de Rode Ridder.“
In de pers
Reportage ROBtv: https://www.robtv.be/nieuws/renovatiewerken-aan-kasteel-van-horst-zulle…